kennel


Nyhagens Trädgård och plantskola -

den lilla plantskolan med det stora utbudet

Vinnarskallens kennel

Lapsk Vallhund

Vinnarskallens Kennel, Lapsk Vallhund


B - kull Lapsk vallhund

Lapsk vallhund. Parning 22-02-27. Födda 22-04-30. Leveransklara 2022-06-25.

Två tikar och inga hannar. En tik finns kvar. Kontakta oss för mer info.


Moder: Raijkas Ejsi Aijla SE40307/2020

HD A/A, ED ua, ögonlysning ua.

Aijla är en väldigt balanserad tjej som gärna hänger med på träning och har väldigt lätt att lära, för närvarande är det hon och dottern som tränar agility. Hon är social och hälsar alltid lugnt och balanserat på nya personer hon träffar, barn som vuxna. Hon är lugn och har lätta att koppla av även i nya miljöer. Hon är bra med andra hundar, men kan vakta sin tomt. Hon stortrivs med äventyr som vandring och att bo i tält. Hon håller gärna utkik på tomten och ser till att såväl rådjur som ekorrar håller sig på behörigt avstånd. 


Fader: SUCH, NOUCH, DKUCH, Alvvalas Prinsà Polàra, SE42804/2018.

HD A/A, ED ua, ögonlyst ua.

PRA fri genom arv

SEJW'18 SEW'18 KBHV'19

Mattes ord om Evo:  Han är en trevlig kille som bor i flock med mina 2 svenska lapphunds tjejer. Han älskar dragträning och spårarbete även om vi ännu inte har tagit oss ut och tävlat.  Han är en mjuk hane med hjärtat på rätt plats, social mot människor och hundar.


Om oss och vår relation till Lapsk Vallhund som hundras.

Vi heter Sara och Magnus Brenne, Raijkas Ejsi Aijla är vår första egna Lapska Vallhund, vi har en bakgrund som aktiva med brukshundar som Schäfer och Malinois genom tävlande och i Saras fall arbete som hundförare i bevakningsbranschen. Vi fastnade för Lapsk Vallhund när vi letade en hund som skulle passa för både barnen och oss vuxna att träna samt ha med sig i vardagen, som hos oss innebär många besökare i vår plantskola, umgänge med familjens andra djur, samt att hänga med i ett aktivt friluftsliv. Lapsk Vallhund är en allsidig hundras men med alla kvalitéer som en arbetande hund ska ha, men som också kan anpassa sig till dagar när det är lite lugnare. Bäst trivs en Lapsk Vallhund om den får aktivering i någon form av träning. Det är lättlärda och tänkande hundar och behöver få utlopp för sin arbetslust. Detta är en gammal nordisk hundras som är viktig att bevara. De är sunt byggda och får de både fysisk och mental stimulans är de även mästare på att koppla av där emellan. Vi upplever pälsen på en lapsk Vallhund som lättskött och de verkar ha god förmåga att anpassa pälsen efter rådande säsong och har inga problem att vara inne i huset med oss. Vi har som mål att föda upp sociala arbetsvilliga hundar med god hälsa och vi kommer att värna om att rasen behåller sina ursprungliga kvaliteter.


Beskrivning av Lapsk Vallhund från SKK.


Historik


Lapsk vallhund är en renvallande spets som har funnits på Nordkalotten sedan lång tid tillbaka. Samerna har under flera århundraden använt hundar liknande lapsk vallhund som renvallare. Upptagningen till rasen påbörjades redan under 1950-talet, då de nutida raserna finsk lapphund och lapsk vallhund ännu ansågs vara samma ras. Lapsk vallhund blev en egen ras 1966 eftersom man hade konstaterat att det fanns två olika typer av hundar, som bland annat skiljde sig åt i kroppsbyggnad och hårlag.

Användningsområde

Många individer i rasen arbetar framgångsrikt som renvallare än idag. Dessa hundar tjänar på uthållighet i kombination med ett i grunden lugnt temperament, för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter. Men lapsk vallhund kan också vara en pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, begåvad spårhund, övertygande bevaknings- eller räddningshund, uthållig draghund, ypperlig jakthund som lösspringande älghund, ledhund eller envis trädskällare.


Hälsa


Lapsk vallhund är i stort sett en frisk ras. Det som förekommer i ringa omfattning är följande ögonsjukdomar: PRA (minst två varianter), RD, PPM, katarakt och retinopati. Höftledsdysplasi (HD) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklarna) förekommer också. Några enstaka fall av epilepsi och nedsatt sköldkörtelfunktion (hypothyreos) är kända i Sverige.


Egenskaper / Mentalitet


Lapsk vallhund är läraktig, lugn, vänlig, energisk och arbetsvillig. Det finns alltifrån lugna till mycket livliga hundar. Den ska vara uthållig och tålig för att utföra sitt tuffa arbete som renvallare, men också ha förmågan att ta det lugnt. Rasen vallar med skall och kombinerar en hel del självständigt tänkande med uppmärksamhet på föraren. Rasklubben använder mentalbekrivning hund (MH) för att utvärdera rasens mentalitet, och många har genomförd MH. Rasen behöver inte valla för att må bra, men vill gärna ha ett aktivt liv.


Storlek och utseende


En polar vallhundsspets, som ska vara medelstor och tydligt längre än hög. Den ska röra sig spänstigt med ett vägvinnande steg, benstommen och muskulaturen ska vara kraftig men hunden får inte verka tung. Pälsen har täckhår, en tät underull och ska vara väl lämpad för ett arktiskt klimat och skydda mot kyla, fukt och insekter. Trampdynorna ska vara spänstiga och tjocka. Mankhöjd för hanar är ca 51 cm och tikar ca 46 cm. Färgen är svart i olika nyanser, till och med gråaktig eller barkbrun, ofta med ljusare tecken på huvudet, kroppens undersida och på benen.


Pälsvård


Den fäller rikligt två gånger om året. Det behövs minimalt med pälsvård, eftersom pälsen är smutsavstötande och lätt att hålla ren.

 


A-kull Belgisk vallhund Malinois


Malinoiskull, parning 2020-01-05  Födda: 2020-03-06 Leveransklara 2020-05-01. 

6 hannar och 3 tikar. Alla valparna är nu sålda och levererade. 

Fader:

Svensk Mästare skydd, KORAD, SKH 3, SPH 3, Väktarhund Krokasmedens Chico

Svensk Mästare i skydd 2019! Brons Nordiska Mästerskapen i skydd 2019.  Godkänt L-test hos polisen med inriktning mot polisbruk. Korad med 505 poäng. MH-testad. Ekl. skydd, Ekl. spår. Ekl. Lydnad. Cert i skydd. Väktarhund. HD A, ED 0.


Moder:

Blackneck´s B´Saga

MH-testad.


Utfall röntgen:

SE24014/2020 Vinnarskallens Athos, HD A, ED ua

SE24015/2020 Vinnarskallens Ask, HD B, ED ua

SE24016/2020 Vinnarskallens Atom, ej röntgad                   

SE24017/2020 Vinnarskallens Amon, HD B, AD ua               

SE24018/2020 Vinnarskallens Atlas, HD A, ED ua

SE24019/2020 Vinnarskallens Attila, HD A, AD ua       SEVCH 2022-06-29         

SE24020/2020 Vinnarskallens Azzi, HD A, ED ua                   

SE24021/2020 Vinnarskallens Ambra, ej röntgad                                           

SE24022/2020 Vinnarskallens Akila, HD A, ED ua, röntgad i Norge.