Nyhagens trädgård

Nyhagens trädgård är belägen i Marks kommun (Lekvad, Berghem) mellan Borås och Varberg. Det är en lantlig trädgård med mycket perenner och lökväxter, mängder av spännande buskar och träd på tillväxt, samt en stor köksträdgård med fruktträd, bärbuskar, upphöjda odlingsbäddar, drivbänkar och växthus.

Trädgården ligger i en norrsluttning men är terrasserad med hjälp av stenmurar för att göra det lättare att odla samt för att förbättra mikroklimatet.

 

Vi vill att en rundvandring i vår trädgård ska ge besökarna inspiration och idéer på vad man kan göra i sin egen trädgård. I trädgården finns även ängar, fina hagmarker och ett woodland som växer lite för varje år, samt en hel del sittplatser för att kunna sitta ned och njuta.

 

Under 2014 färdigställdes en pergola med sittplatser i form av ett stort bord och bänkar av ek som ger plats till större sällskap upp till åtminstone 14 personer att sitta och fika tillsammans.

Dessutom har vi äntligen fått upp en liten butik och avdelat en yta för alla saluväxter. Parkering finns och den kommer även den med tiden att utökas i yta för att enklare ta emot alla de besökare som önskar komma till oss. Under 2019 kommer även lokal för mindre föreläsningar och kurser iordningsställas.

 

Närheten till hagarna och naturen bidrar också till upplevelsen, stora mängder lökväxter är planterade både i trädgården och i hagmarken bakom huset. Vi värnar mycket om den biologiska mångfalden och odlar givetvis ekologiskt. Mycket arbete har gjorts för att åter öppna hagarna från det igenvuxna skick de var i när vi flyttade in, samma gäller trädgården. Planen är att expandera trädgården ytterligare så de närmaste åren kommer nya projekt genomföras vilket kan bli underhållande att följa.

Välkommen att titta på våra produkter och idéer på hemsidan eller genom besök hemma hos oss.

 

Större sällskap är naturligtvis välkomna men vänligen boka besöket före. Det finns plats att parkera buss.

 

Välkommen ut till oss

 

 

Öppen trädgård 2019

 

En uppskattad återkommande aktivitet vi brukar ha är Öppen Trädgård då allmänheten kan komma dessa dagar mellan kl 13 - 17 för att vandra runt i trädgården och inspireras och ställa frågor till oss. Plantskolan håller också öppet vid dessa tillfällen och möjligthet till att köpa fika finns också dessa dagar. 

   

--------------------------------------------------------------------------

20 - 21 april Lökvandring

25 - 26 maj Magnoliahelg och Bifonden

29 - 30 juni Öppen trädgård

21 juli Lands Öppen trädgård mellan kl. 12 - 18